husbil33

OM HUSBILAR

Husbil

kallas en större typ av bil som man kan bo i, under till exempel en semesterresa. Några kända tillverkare av husbilar är bl. a. Hymer, Adria och Knaus, Hobby, Fendt. Kärt barn har många namn: eng. Motorhome, Camper, ty. Wohnmobil (WoMo), fr. Autocaravane, Camping-Car, dk. Autocamper, no. Bobil, etc.

Ibland är husbilar registrerade som lastbil med boinredning. Om de då har en totalvikt överstigande 7,5 ton så medför det att de måste utrustas med färdskrivare, och att föraren måste följa reglerna om kör- och vilotid. Detta går att undvika genom att istället registrera bilen som ”personbil klass II”, (vilket numera de flesta är). I Sverige gäller för sådan husbil att de får framföras med samma hastighet som vanliga personbilar oavsett vikt. Det är alltså hastighetsskyltarna som gäller. Annat gäller för husbilar som är registrerade som lätt/tung lastbil eller buss.
Observera att ”husbil” i juridisk mening inte finns i Sverige. Det innebär att nästan alla sådana bilar numera nyregistreras som personbil klass II och i alla avseenden är just en personbil med till exempel obegränsad totalvikt. Inga särskilda restriktioner gäller, utan i parkeringshänseende med mera är det personbilens regler som gäller. Ett problem finns dock och det är att endast personer som tog körkort före 1 juli 1996 (och inte fått det indraget), som får köra personbil klass II med en totalvikt som överstiger 3,5 ton på B-behörighet. För senare körkort gäller C-behörighet.

Om brukaren så begär kan en husbil (över 3,5 ton) registreras som tung lastbil, men då måste föraren ha C-kort för att få framföra husbilen. Då gäller de trafikregler som gäller för tung lastbil.

Beskattning

Husbilsfordon beskattas i Sverige efter skattevikten enligt registreringsbeviset – inte koldioxidutsläpp. För husbil klass II (den enda klass som nyregistreras) och lätt lastbil/buss är fordonsskatten vid dieseldrift 5 018 per år (2010) för skattevikt (=totalvikt) större än 3 000 kg. Vid icke dieseldrift är skatten 3 197 per år (2010).

Husbussar beskattas efter bruttovikt och som exempel kan nämnas en dieseldriven buss på 10-11 ton utan miljöklassning betalar ca 4 500 per år. Skatteverket tillhandahåller gällande fordonsskattetabeller.

I Österrike och Schweiz betalar man extra skatter för färd på motorvägarna, i Schweiz även allmän Schwerverkehrsabgabe för fordon som väger mer är 3 500 kg. I Italien och Frankrike och i viss mån i Spanien betalar man motorvägsavgifter i vägtullstationer.

Olika typer av husbilar

Moderna husbilar byggs på vanligt förekommande chassin för små last/transportbilar. Fiat Ducato har tre fjärdedelar av marknaden med sina framhjulsdrivna modeller. Även Mercedes med bakhjulsdrift är populärt för de lite större och högre modellerna. Utöver husbussar och mindre typer av ”van-fordon” som intar en särställning finns tre vanliga utföranden.

Alkov

Här används originalfordonets förarhytt och dörrar. Ovanför förar/passagerarplatsen har man gjort plats för en bekväm dubbelsäng, som är populär för barnfamiljer. Sätena är oftast avskilda från borummet för övrigt.

Delintegrerad

Även här används originalfordonets förarhytt och man får bättre takhöjd att vistas i. Ofta går framstolarna att svänga runt, vilket medför större yta att utnyttja.

Helintegrerad

Här har man ersatt originalbilens förarhytt med en helt integrerad förardel av husbilen. Oftast finns en dubbelbädd som går att dra ner från sitt läge i taket. Normalt finns en dörr enbart för föraren, men nästan alltid är stolarna svängbara för bästa utnyttjande av boutrymmet. Denna variant är den dyraste att tillverka.

Sveriges, och möjligen Europas, första husbil var en Saab 92 som byggdes om till husbil i Ramsele 1964 .

Källa http://sv.wikipedia.org/wiki/Husbil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mänsklig Verifiering: För att verifiera att du är en människa och inte en spam-bot, skriv i följande ruta nedan bygger på de anvisningar som finns i bilden.

Under Ditt svar Skriver du den text du ser i rutan.